Facturile la electricitate vor creste considerabil incepand cu 1 iulie 2025, odata cu expirarea schemei de plafonare stabilita de guvern. Principalii furnizori de energie electrica au publicat deja oferte noi pentru consumatorii casnici, cu preturi finale ce variaza intre 1,45 si 1,6 lei/KWh, incluzand toate taxele. Exceptia o reprezinta Hidroelectrica, care, desi isi majoreaza tarifele, mentine un pret final sub media pietei, intre 1 si 1,1 lei/KWh.
Cum vor fi afectati consumatorii?
Conform calculelor actuale, o gospodarie care consuma sub 100 KWh pe luna va plati o factura de 2,3 ori mai mare fata de cea actuala, raportata la pretul plafonat de 0,68 lei/KWh. Pentru consumatorii care se incadreaza intre 100 si 255 KWh, factura se va dubla, avand in vedere noile tarife propuse de furnizori.
Furnizorii de energie electrica au stabilit preturi ale energiei active mult mai ridicate decat cele din prezent. In timp ce Hidroelectrica a anuntat o crestere de 60% a pretului energiei active, pana la 0,45 lei/KWh, ceilalti furnizori ofera tarife aproape duble, situate in jurul valorii de 0,8 lei/KWh.
Ofertele principalilor furnizori
- E.ON: pretul energiei active de 0,83 lei/KWh, iar cel final, incluzand taxele, depaseste 1,5 lei/KWh.
- PPC (fosta Enel): oferta de 0,79 lei/KWh, cu un pret final situat intre 1,44 si 1,53 lei/KWh.
- Electrica: pretul energiei active este de 0,80 lei/KWh, iar factura finala variaza intre 1,45 si 1,53 lei/KWh, in functie de zona de distributie.
- Premier Energy: nu a publicat o oferta oficiala pe site-ul ANRE, insa clientii au raportat ca au primit propuneri similare, cu un pret final de aproximativ 1,54 lei/KWh.
Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor de pe piata, a anuntat majorarea pretului energiei active de la 0,28 lei/KWh la 0,45 lei/KWh, ceea ce duce pretul final la peste 1 leu/KWh. Chiar si asa, oferta sa ramane cea mai competitiva.
Romania, printre tarile cu cele mai mari preturi la energie din UE
In 2024, Romania s-a clasat pe locul al treilea in topul celor mai scumpe piete de energie din Uniunea Europeana, cu un pret mediu zilnic de 103,5 euro/MWh. Doar Irlanda (109 euro/MWh) si Italia (107,4 euro/MWh) au avut costuri mai mari. Piata pentru ziua urmatoare, administrata de OPCOM, este cea mai importanta pentru consumatorii finali, acoperind 38,37% din consumul intern total.
Declaratiile oficialilor si recomandarile autoritatilor
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat recent ca majorarile tarifelor la electricitate sunt justificate de mai multi factori: lipsa ajustarilor de pret in ultimii trei ani, inflatia si scaderea productiei hidro cu 20% in 2024, din cauza secetei severe. Oficialul a recomandat consumatorilor sa consulte constant ofertele publicate pe site-ul ANRE si sa aleaga cea mai avantajoasa varianta.
„Hidroelectrica este o companie listata la bursa si are obligatia de a mentine o profitabilitate sustenabila. Chiar daca noile tarife vor intra in vigoare de la 1 aprilie, compania va respecta plafoanele impuse de guvern,” a declarat Burduja.
Masuri pentru protejarea consumatorilor
Daca guvernul nu adopta noi masuri pentru a proteja consumatorii vulnerabili, multi romani se vor confrunta cu dificultati financiare din cauza costurilor ridicate la electricitate. In prezent, nu exista un plan concret de compensare, iar autoritatile analizeaza posibilitatea unei noi scheme de subventii pentru categoriile defavorizate.
Hidroelectrica a anuntat ca, in cazul in care plafonarea preturilor va fi prelungita, va respecta limitele impuse de autoritati. Totodata, compania isi incurajeaza clientii sa consulte sectiunea „Furnizare energie” de pe site-ul oficial www.hidroelectrica.ro pentru detalii suplimentare.
Cresterea preturilor la electricitate din vara acestui an va afecta semnificativ consumatorii casnici si industriali. Cu tarife care se apropie de dublarea celor actuale, este esential ca utilizatorii sa fie bine informati si sa aleaga cea mai avantajoasa oferta. In acelasi timp, autoritatile sunt asteptate sa intervina cu masuri de protectie pentru consumatorii vulnerabili, astfel incat impactul acestor scumpiri sa fie cat mai redus.